Spouštěcí faktory
2.1.3 Spouštěcí faktory migrény
Přibližně 85 % všech migreniků uvádí některý provokující (spouštěcí) faktor při vzniku záchvatů. Pravidelné vedení migrénového deníku může pomáhat při odhalení těchto vlivů.
Tabulka: Spouštěcí faktory migrény (modifikováno podle Saper a spol. 1997)
| Hormonální změny | 
 | 
| Léky | 
 | 
| Vlivy prostředí | 
 | 
| Změny počasí | |
| Nadbytek či nedostatek spánku | |
| Příjem určitých potravin | 
 | 
| Stravovací návyky | 
 | 
| Stres, emoční podněty, deprese | |
| Blikavé světlo (počítač, TV) | |
| Nadměrné kouření, expozice nikotinu | |
| Všeobecné metabolické a infekční poruchy | |
| Lokální onemocnění v oblasti hlavy | 
 | 
| Silné zápachy | 
 | 
Např. Robbins (1994)54 vyšetřil u 494 migreniků spouštěcí faktory pro rozvoj migrény a zjistil, že na prvním místě předchází migréně stres (62 %), následují změny počasí (43 %), vynechání jídla (40 %), sluneční svit (38 %), nedostatek spánku (31 %), požití některých potravin (alkohol, sýr, jižní ovoce, čokoláda, zmrzlina, čaj, káva, některé medikamenty atd. = 30 %), nadměrné kouření (26 %), přespání (24 %), cvičení (15 %), sexuální aktivity (5 %).
