Spouštěcí faktory
2.1.3 Spouštěcí faktory migrény
Přibližně 85 % všech migreniků uvádí některý provokující (spouštěcí) faktor při vzniku záchvatů. Pravidelné vedení migrénového deníku může pomáhat při odhalení těchto vlivů.
Tabulka: Spouštěcí faktory migrény (modifikováno podle Saper a spol. 1997)
Hormonální změny |
|
Léky |
|
Vlivy prostředí |
|
Změny počasí |
|
Nadbytek či nedostatek spánku |
|
Příjem určitých potravin |
|
Stravovací návyky |
|
Stres, emoční podněty, deprese |
|
Blikavé světlo (počítač, TV) |
|
Nadměrné kouření, expozice nikotinu |
|
Všeobecné metabolické a infekční poruchy |
|
Lokální onemocnění v oblasti hlavy |
|
Silné zápachy |
|
Např. Robbins (1994)54 vyšetřil u 494 migreniků spouštěcí faktory pro rozvoj migrény a zjistil, že na prvním místě předchází migréně stres (62 %), následují změny počasí (43 %), vynechání jídla (40 %), sluneční svit (38 %), nedostatek spánku (31 %), požití některých potravin (alkohol, sýr, jižní ovoce, čokoláda, zmrzlina, čaj, káva, některé medikamenty atd. = 30 %), nadměrné kouření (26 %), přespání (24 %), cvičení (15 %), sexuální aktivity (5 %).