Čím může být vyvolán záchvat migrény
Vyvolávající faktory migrénového záchvatu můžeme zhruba rozdělit do 4 skupin.
V první řadě jde o hormonální vlivy. Ty jsou důležité zejména u žen. Velmi často se záchvaty migrény objevují v období menstruace či těsně před ní. U části pacientek se může intenzita či frekvence záchvatů také výrazně zvýšit při nasazení hormonální antikoncepce. Vzácně dochází ke zhoršení migrény také v těhotenství, ale většinou se naopak migreničky cítí během těhotenství lépe a mají jen ojedinělé a slabší záchvaty, nebo jsou i zcela bez obtíží.
Druhou skupinou vyvolávajících příčin jsou klimatické vlivy, zvláště změny atmosférického tlaku nebo změny nadmořské výšky při cestování.
Ve třetí skupině je nutné zmínit některé potraviny. K nejznámějším patří alkohol obecně, a červené víno zvláště, dále ostré koření a glutamát sodný, jakožto přísada do potravin. Poměrně častými vyvolávajícími příčinami migrénového záchvatu jsou také přejedení nebo naopak náhlé hladovění (u osoby která není na pravidelný půst jakožto součást běžného života zvyklá). Podstatně méně častými vyvolávajícími příčinami jsou čokoláda, kakao, aromatické sýry a citrusové plody (přestože jsou zvláště ve starší literatuře tak často zdůrazňovány).
Velmi často bývá migréna vyvolána psychickým stresem, nedostatkem spánku, nebo poruchou rytmu spánku a bdění, naproti tomu jen vzácně bývá migréna vyvolána nadměrným hlukem nebo silným světlem.